Bu da benim kısırım…

Herkesin farklı bir kısırı var, damak zevkine, yöreye, yapım kolaylığını veya evdeki malzemeye göre. Bu da benim kısırım. Kendi damak zevkimize göre lezzetli mi lezzetli, kolay mı kolay, herkese hitap eder mi eder, daha ne olsun…
Günlerin vazgeçilmezi, beş çaylarının olmazsa olmazı, hadi sana çaya geliyorumun baş tacı.
Kişiden kişiye çok farklılık gösteren kısırı sevmeyeni pek yoktur. Doyurucu ve lezzetli olması ile gönülleri de fethetmiş, modası hiç geçmeyen ara sıcaklardandır.
Kısır çeşitlerinden bahsetmek gerekirse çiğ kısır denilen, bu tarifteki gibi salçası kavrulmayan kısırlar. Ya da klasik salça ve kuru soğanın kavrularak kullanıldığı kısır tarifleri, yoğrularak hazırlanan kısır tarifleri gibi farklı yöntemler ile hazırlanabiliyor.
Kısırın ana malzemesi olan bulgur (ince bulgur veya köftelik) bulgur, bizim yörede ise düğür yada düğürcük olarak adlandırılmaktadır.

Malzemeler

  • 2 su bardağı ince düğür
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 dal taze yeşil soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 dereotu
  • 2 adet limon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • -1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı

İlk olarak bulguru geniş bir kaba veya tencereye koyarak üzerine sıcak suyu ekleyin. Suyu ekledikten sonra kabın üstünü bir kapakla kapatın. Bulgurun suyu emmesi ve şişmesini bekleyin (yaklaşık yarım saat). Bulgurun şişmesini beklerken diğer malzemelerin hazırlığını yapalım.
Bulgurlar şiştikten sonra dikkatlice karıştırın. Bulgur suyla temas ettiğinde birbirine yapışma ihtimali çok yüksektir. Top top olmaması için yavaş yavaş karıştırın. Ardından sırasıyla domates salçası, biber salçası ve zeytinyağı ekleyin. Kabın içindeki bütün bulgura dağılacak şekilde karıştırın. Bulgur iyice renk alana kadar karıştırma işlemine devam edin. Rengi çok açık görünürse tercihe göre biraz daha salça ekleyebilirsiniz.


Bulguru salça ve zeytinyağıyla karıştırıp rengini aldırdıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 limonun suyu ve 3 yemek kaşığı nar ekşisini ekleyin.
Son olarak doğradığınız maydanoz, kuru soğan, dereotu, taze soğanı da ekleyerek hepsini iyice karıştırın. Tercihe göre ılık veya soğumasını bekledikten sonra isteğiniz gibi süsleme yaparak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Bu da benim kısırım…” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s