Sütlaçççç

Sütlü tatlıların en güzeli, en hafif sütlü tatlısı…

Anne sütlacı…

Malzemeler

  • 1litre süt (5 su bardağı),
  • 2 çay bardağı pirinç,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • Yarım paket vanilya
  • 1/5su bardağı su.

Öncelikle pirinç yıkanıp, derin bir tencereye koyulur.
Üzerine bir buçuk su bardağı soğuk su ilave edilip, ocağın üzerinde kaynamaya bırakınız.
Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar, ara ara karıştırarak pişirilir. (dibini tutmaması için ara sıra karıştırın)
Pirinçler suyunu çekip yumuşayınca ocak kapatılıp, 10 dakika dinlendirilir.
Daha sonra üzerine süt ilave edilir ve harlı ateşte kaynayıncaya kadar, karıştırarak pişirilir.
Kaynamaya başlayınca tekrar altı kısılır ve kısık ateşte kontrollü olarak 20 dakika pişirilir (ara ara karıştırın).

Süre sonunda içerisine 1 su bardağı toz şeker ilave edilip karıştırılır ve 5 dakika daha pişirilip, ocaktan alınır.
Pişirilen sütlacın içerisine, arzuya bağlı olarak 1 paket vanilya eklenip, güzelce karıştırılır.: Hazırlanan sütlacı, kaselere paylaştırılır ve oda ısısında soğumaya bırakılır.
Oda ısısında soğuyan sütlaçlar, buzdolabına kaldırılır ve soğuyup kıvam alması için en az 3-4 saat dinlendirilir (1 gece dinlenirse daha güzel olur). Sütlaçlar soğuduktan sonra, tarçın ve ceviz içi ile süslenerek servis edilir.
Bu ölçüler ile 9 kâse sütlaç oldu. Kâselerin boyutuna göre sayısı değişir.
Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Açık süt ile sütlaç daha lezzetli oluyor. Ayrıca manda sütü ve inek sütünü birleştirerek sütlacın tadını daha da lezzetlendirebiliriz.

Afiyet olsun…

Yorum bırakın