Hakkımda

Yulaflı muzlu kurabiye

Dağınık zihinle, odaklanamayan beyinle, doldurulup boşaltılamayan dağarcıkla, atılamayan enerjiyle, birbirine girmiş düşünceler ve duygularla olduğumuz yerdeyiz yani. Daha önce hiçbirimizin tecrübe etmediği bir dönemden geçiyoruz. Sokakları terk edip evlerimize kapanmak zorunda kaldık. Bu dönem sadece kendimize değil, ailemize, çevremize ve hatta yaşadığımız topluma yapabileceğimiz en büyük katkı. Bu nedenle evde oturup, gerekli sağlık önlemlerini alarak kendimizi izole etmek. Hem sağlık hem ekonomik olarak yoğun stres yaşadığımız bu dönemde, en azından bir değişiklik olur gayesiyle paylaşım yapıyorum.

Malzemeler

2 su bardağı yulaf,
2 yemek kaşığı yulaf kepeği,
3 muz,
1 yemek kaşığı kuru üzüm,
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz.

Fırını 180 dereceye ayarlayalım.

Yulafın yarısını rondodan un kıvamına gelinceye dek çekin. Muzları çatal yardımıyla pürüzsüz bir kıvama gelene kadar iyice ezin. Sıcak suda yumuşattığınız üzümleri doğrayın. Geniş bir kâseye yulafın tamamını, yulaf kepeğini, muzu, üzümü, cevizi bir kaşık yardımı ile tamamen karışıncaya dek karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kaşıkla küçük küçük kurabiye hamurunu porsiyonlayın ve 15 dakika üzeri kızarıncaya dek fırınlayın. Fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve sonra servis edin.
Afiyet olsun…

Kokoş Kurabiye

Evde olmak hepimizi farklı şekillerde etkiledi. Kendinizi dinlemeye de, etrafı anlamaya da daha fazla önem verir olduk sanki. Bu arada elbette insanların, devletlerin ve kendimizin renkleri de olanca netliği ile önümüze serildi. Tahammül seviyemiz kadar dayanıklılığımız, endişelerimiz kadar dayanışma ruhumuz da ortaya çıktı.
Evde boş kaldıkça da bol bol hamur işi yapıyor ve sizlerle paylaşıyorum.

Malzemeler
• 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı (50 gr),
• 2 adet yumurta,
• 6 yemek kaşığı şeker,
• 3 su bardağı hindistan cevizi (200 gr)
Üzeri İçin
• Hazır çikolata sosu veya benmari eritilmiş çikolata (ben bitter çikolatayı benmari eritip üzerine gezdirdim)

Yapılışı

Tereyağını eritelim ve bir kaba alalım.
Üzerine şekeri ilave edip iyice karıştıralım.
Sonra yumurtaları ilave edip iyice karıştıralım.
Daha sonra azar azar hindistan cevizini ilave edelim.
Yumurtanın büyüklüğüne küçüklüğüne göre hindistan cevizi oranı değişebilir.
Hazırladığımız hamur hafif elimize yapışmalı. Kuru olursa yuvarlak yapamayız ve elimizde dağılır.
Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serili veya yağlanmış tepsiye dizelim.
Önceden ısıtılmış 170° fırında üzeri hafif pembeleşene 20 dakika kadar pişirelim.
Pişirme süresi fırından fırına değişir. O nedenle kontrollü pişirelim.
Soğuyan kurabiyelerimizi servis tabağına alalım.
Kokoş kurabiyelerimizin üzerini çikolata sosu ile süsleyip servis yapalım
Afiyet olsun…

Damla sakızlı kurabiye

Bugün denediğim damla sakızlı kurabiyeler nasıl çatladılar öyle sanki Acıbadem kurabiyesi gibi oldular Şip şak hazırlanıyor içinde katı yağ yok ve tam tutan bir tarif. Kıyır kıyır bir kurabiye uzun süre yumuşamıyor. Kurabiyeleri beyaz bırakabilirsiniz veya daha çok kızartabilirsiniz her iki haliyle de muhteşem
Verdiğim ölçüden 12-13 adet çıktı ama gördüğünüz gibi kurabiyeler büyük .
Malzemeler:
1 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket damla sakızlı vanilya (damla sakızlı vanilya bulamayanlar normal dövülmüş damla Sakız’ı koyabilirler. Damla Sakız’ı yerine çok az limon kabuğu rendesi koyabilirsiniz.
Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Yumurta, şeker,yağı yoğurma kabına alın. Üzerine damla sakızlı vanilya, nişasta,kabartma tozunu ekleyip karıştırın ve en son yavaş yavaş aldığı kadar un ekleyin. Yumuşacık bir kurabiye hamuru yoğurun. (Malzeme az o yüzden unu az koyuyoruz lütfen kontrollü koyun.) Malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yassı şekil verin.( Kurabiyeler pişerken yayılıyor o yüzden çok büyük şekil vermeyin.) Yağlı kağıt serili fırın tepsisine kurabiyeleri aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış kızgın 180 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun…



Korona ile…

Başkalaşım hemen her ince noktadan hayatımıza sızıyor. Henüz tam olarak ne olduğunu, bize, insana ve dünyaya ne yapabileceğini tam çözemediğimiz bir virüs sardı her yanı. Bilim insanları çözmeye, sağlıkçılar tedavi etmeye, devletler zararını azaltmaya, insanlar da korunmaya çabalıyor dört bir koldan. Tüm dünyanın birlik olduğu ender zaman dilimlerinden biri sanırım. Acaba diğer pandemi salgınlarında nasıldı insanlık dayanışma adına? İletişimin muazzam gücü ne derece etkin acaba? Doğru haberi, doğru şekilde alabiliyor muyuz dersiniz? Yine erk bizi dilediği gibi oyuncak etti mi, yoksa o da bizimle aynı cephede kolkola mı?

Bitanecik kuzumun geleceği olmasa, alırız yanımıza birer çanta doğru doğaya…

İlk günler dünyadaki bize uzak coğrafyalardaki salgını bir film edasıyla izliyorduk. Daha önce Avrupa’nın ortasında, Latin Amerika’da, Ortadoğu’da, hatta yanı başımızda olan savaşları ekranlardan çekirdek eşliğinde izlediğimiz gibi. Hepsi ardında bize dokunmadığını varsaydığımız yıkımlarla, göçlerle, çaresizlikle ve asla geri gelmeyecek acılarla sona eren savaşlar… Bu sefer ölümler sınır tanımadan yayıldı. Çaresizlik tüm dünyayı sardığında kendini farkettirdi. Boş veremedik, görmezden gelemedik. Bu kez bizi de sarmaladı.

Ekranlardan inanılmaz bir hızla virüsün günlük dökümü akmaya başladı. Günden güne, şehir şehir, ülke ülke, sayılarla insanlar, aileler, hayatlar… Virüse teslim olanlar…

Henüz hangi evresindeyiz bilmiyorum. Belki sönmeye başladı harareti, umarım öyledir. Belki de henüz görmedik esas yıkımı. Yaşamak kalıyor geriye bir tek. Umut ederek ve korunarak.

Daha izole, daha dijital, daha bilinçli ve dayanışmaya daha çok bel bağlamak zorunda olduğumuz yeni bir çağın eşiğinde olduğumuzu daha net hissediyoruz.

Şimdi mecburen tüm dünya ile beraber dururken, düşünmeye daha çok tutunmak gerek sanki.

Yavaş yavaş gelecek idrak bize tünelin ucunda pırıl pırıl bir ışık yakacak diye umuyorum.

Cinnamon rolls

Daha önce hiç yapmadığım lezzetlerden biri. Tuğsay bey ile tanıştıktan sonra bu lezzetide tatmış oldum, lezzetine çıtırlığına bayıldım. Benim için çok farklı bir lezzetti. Bende hemen denemeliydim.
Tuğsay bey, cafede büyük tepsilerde yaptırdığı için ölçüleri çok farklı, bende bizim alışık olduğumuz su bardağı, çay bardağı ve kaşık ölçülerine çevirdim.
Bir yiyenin lezzetine hayran kalacağı, kıvamıyla ve kokusuyla oldukça enfes bir tarif. Üzerine konan sosuyla da lezzetine lezzet katılıyor.
Evdekilerin de vazgecemediği bir tat.
Malzemeler
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket kuru maya
4 su bardağı un
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
İçi için:
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
Üzeri için (Glazürü için)
2 çay bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
4 yemek kaşığı kaynamış su
1 limon suyu
1 paket vanilya
Yapılışı
Hamur için ılık süt, şeker ve mayayı karıştırın. Karışıma yumurtaları ve tereyağını da ekleyin. Islak karışıma unu azar azar yedirin ve hamuru bir kap içerisinde 15 dakika yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak ılık bir yerde bir saat kadar mayalayın.
Mayalanan hamuru yağlanmış tezgahta dikdörtgen veya oval şeklinde açın. Hamurun içine yumuşak tereyağını sürün, üzerine şeker ve tarçını da serpin. İnce çekilmiş cevizi de hamurun üzerine gezdiriyoruz.
Hamuru kalın rulo şeklinde sarın ve 2-3 parmak genişliğinde kesin. Hamur parçalarını aralarında boşluk kalacak şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Tepsinin üzerini bir bezle örtün ve yirmi dakika ikinci kez mayalayın.
Mayalanan hamuru 180 derecelik fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Pudra şekerinin üzerine limon suyunu, kaynar suyu, erimiş tereyağını ve vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz.
Pişmiş ruloları fırından çıkarıyoruz, hazırlamış olduğumuz pudra şekerli glazürü kaşıkla ruloların üzerine gezdiriyoruz, ister sıcak ister soğuduktan sonra afiyetle yiyoruz.
Afiyet olsun…

Tuzlu sirkeli kurabiye

Ağızda dağılan çubuk şeklinde üzeri susamlı ve çörek otlu nefis bir kurabiye. Margarinsiz hem de sıvı yağlı bu kurabiye uzun süre taze kalıyor. Sizde pastanelerde gördüğünüz tuzlu kurabiyeleri evde kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

Malzemeler:
o 2 yumurta akı
o 1 fincan sıvı yağ(200 milim)
o 4 yemek kaşığı sirke
o 1 fincan nişasta(200 milim)
o yarım fincan mısır unu yoksa un ya da nişasta kullanabilirsiniz.
o 1-1,5 bardak kadar un
o 1 tatlı kaşığı tuz
o 1 paket kabartma tozu
üzerine:
o 2 yumurta sarısı
o susam
o çörek otu
Yapılışı:
Derin bir kaba 2 yumurta akı, sıvı yağ, kabartma tozu, sirke koyup karıştırın.
Daha sonra nişasta ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri elinizle karıştırın.
Yavaş yavaş unu ekleyerek orta sertlikte bir hamur yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve mermer zeminde yuvarlayın.
Elinizi kullanarak yuvarladığınız hamurun üzerini hafifçe düzleştirin.
Parmak büyüklüğünde kesin. İstediğiniz şekli verebilirsiniz.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu atın.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet Olsun…

Börülce salatası

Merhaba, bugün güzel salatalarımızdan börülce salatası yaptık.
Misafir sofraları ve çay saatleri için pratik ve yeni bir salata alternatifi arıyorsanız, dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz bu kuru börülce salatası tarifini deneyebilirsiniz.

Akşam yemeğini hafif mi geçirmek istiyorsunuz? Izgara et ya da tavuğun yanında da servis edebilirsiniz.

250 g kuru börülce
1/2 (yarım) demet maydanoz
4 taze soğan
1/4 (çeyrek) demet dereotu
1 kırmızı dolmalık biber
3-5 kornişon turşu
1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
1/2 (yarım) limon suyu
Sumak
Tuz
Yapılışı
Akşamdan ıslattığımız börülceleri, üzerini geçecek kadar su ilave ettiğimiz tencerede biraz haşlayıp süzüyoruz.

Limon suyu ilave ettiğimiz suda 20 dakika tekrar haşlayıp suyunu süzüyoruz.

Biberleri, turşuları küp küp doğruyoruz.

Dereotu, maydanoz ve soğanı ince ince kıyıyoruz.

Hepsini börülce ile harmanlıyoruz.

Diğer tarafta zeytinyağı, limon suyunun kalanı, tuz ve sumağı karıştırıp diğer karışıma ekliyoruz.
Afiyet olsun…

Zencefilli baharatlı kurabiye

Zencefilli tarçınlı kurabiye soğuk kış ayları için biçilmiş kaftandır. Çeşitli baharatları içinde barındıran zencefilli tarçınlı kurabiye tarifi tam bir şifa kaynağıdır. Çünkü içerisine baharat ve bal var. Yılbaşı zamanında da tercih edebileceğiniz bu kurabiyenin yapımı da çok kolay. Sadece 2 saat kadar buzdolabında bekleme süresi var. Buzdolabından çıkartıp şekil verdikten sonra pişiriyorsunuz ve uzun süre kapalı kutuda bayatlamadan kalan bu kurabiyeleri bir fincan kahve, çay veya sıcak bir süt ile sevdiklerinizle yiyorsunuz.

Malzemeler:
o 125 gram oda sıcaklığında margarin
o 110 gram kahverengi şeker(110 mililitre eder)
o 90 gram bal(yarım çay bardağı)
o 1 yumurta
o 350 gram un(550 mililitre)
o 4 çay kaşığı tarçın
o 3 çay kaşığı zencefil
o 1 çay kaşığı vanilya
o yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:
Bal ve şekeri robotta karıştırınız. Yumurtayı ekleyerek tekrar karıştırınız.
Kalan malzemeleri de ilave ederek karıştırmaya devam edin ve hamuru yoğurun.
Hamuru bir folyonun içine koyarak buzdolabında 2 saat bekletin.
Buzdolabından çıkarttığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak avuç içinde yuvarlayın.
Yuvarlak şekil verilen hamur yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizilir.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 18 dakika pişirin. Sıcakken üzerine pudra şekeri eleyin.
Afiyet Olsun…

Sandviç kurabiye

Bugün sadece 3 malzemeyle ağıda dağılan nefis kurabiyeler yapıyoruz. 3 malzemeyi 5 dakika içinde hazırlayıp hemen fırına atabilirsiniz. O kadar da kolay bir kurabiye tarifi. Sandviç kurabiye olarak da adlandırılan kurabiyeler fırından çıktığında istediğiniz malzemelerle süsleyebilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanın.
Öncelikle kurabiye tarifinde kullanacağımız malzemeler neler bir göz atalım.

Afiyet olsun…


Malzemeler
• 1 paket çikolatalı puding
• 1 su bardağı sıvıyağ
• 3 su bardağı un ( kontrollü ekleyin)

Çikolata dolgulu kurabiye

Çikolataya hayır diyebilen insan yok denilecek kadar az. Akışkan çikolata dolgulu kakaolu kurabiyelerimiz de günün her saatinde, herkesi mutlu edebilecek güçte bir tarif. İki gün sonra bile fırından yeni çıkmışçasına akışkan dolgusu ile çikolatayı seven herkesin bayılacağı bir tarif.
Malzemeler
• 125 gr oda ısısında margarin
• 1 yumurta
• 1 su bardağı pudra şekeri
• Yarım su bardağı buğday nişastası
• 1, 5 yemek kaşığı kakao
• Yarım su bardağı ufatılmış ceviz
• Yarım su bardağı Hindistan cevizi
• 1 paket vanilya
• Aldığı kadar un (yaklaşık 3, 5 su bardağı)
Üzeri için;
• Çikolata sosu
Yapılışı
Un hariç bütün malzemeleri bir kaba alıp krema kıvamında olana dek yoğurun. Yavaş yavaş un ilave ederek yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp dizin ( yaklaşık 25 adet kurabiye çıkıyor) yuvarladığınız kurabiyelerin üzerine şişe kapağıyla bastırın. 180 ° de 20 dk kontrollü bir şekilde pişirin. Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine soğumuş çikolata sosunu dökün. çikolata dolgulu kakaolu kurabiyelerimiz hazır.
Afiyet olsun…